Alapítva 2001-ben
független intelligens műhely
Copyright Geopolitikai Tanács 2010.
Civil Felügyelő
A civil felügyelői rendszer célja:
Az állami ellenőrzési mechanizmusok vizsgálata, hatékonyságának növelése;
Konkrét ügyekben tényfeltáró és ellenőrző tevékenység, a felelősségre vonás kezdeményezése;
A sajtó munkájának segítése.
Ki lehet Civil Felügyelő?
Mindazon, fedhetetlen magyar állampolgár, aki vállalja, hogy önkéntes munkájával elősegíti a közpénzek hatékony felhasználását. A jelentkezők kiválasztásakor előnybe részesülnek az ellenőri tapasztalattal, pénzügyi vagy műszaki ismerettel rendelkezők.
Ha Ön is elkötelezett a közérdek biztosításában, kérjen egy jelentkezési lapot.
A Geopolitikai Tanács Közhasznú Alapítvány megalakulása óta a közérdek védelmében tevékenykedik. Új módszert dolgoztunk ki a korrupció kockázatainak elemzéséhez, a Magyar Közigazgatási Intézet megbízásából mélyinterjús kutatást végeztünk az önkormányzati szektorban. Szakértőt küldtünk az IRM Antikorrupciós Testületébe, kapcsolatot tartunk az Állami Számvevőszék munkatársaival. Hiába működnek azonban a demokratikus intézmények, ha azok nem tudnak gátat vetni a korrupció terjedésének, a közpénzek elherdálásának. Az állampolgári jogokkal, a jog- és közbiztonsággal kapcsolatos kutatásaink rendszerhibát jeleznek.
A mára kialakult helyzet a demokratikus alapértékeket veszélyezteti, ezért a Kuratórium 2009-ben elhatározta a civil felügyelői rendszer kialakítását.